بهترین داروی یبوست (بدون نسخه یا تجویزی) برای درمان فوری
یبوست وضعیتی است که در آن ممکن است کمتر از حد نرمال (سه بار در هفته) اجابت مزاج داشته باشید. همچنین مدفوع سفت، خشک یا تودهای؛ دفع مدفوع سخت و دردناک؛ یا احساس اینکه مدفوع بطور کامل خارج نشده است هم از نشانههای ابتلا به یبوست است. معمولاً میتوانید اقدامات پزشکی و دارویی را برای پیشگیری یا تسکین یبوست انجام دهید.
اکثر مردم گاهی دچار یبوست میشوند، اما افرادی که علائم طولانی مدت دارند یا دچار عود مجدد میشوند، یبوست مزمن دارند. ممکن است یبوست با یک بیماری زمینهای مانند سندروم روده تحریک پذیر (IBS) مرتبط باشد. اما تغذیه و سبک زندگی غلط از اصلیترین دلایل یبوست شناخته میشوند. ورزش کردن و ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی شما اغلب برای پیشگیری یا درمان یبوست خفیف موثر است. با این حال، اگر این رویکردها کارساز نباشند، داروهای بدون نسخه (OTC) و همچنین داروهای تجویزی (نسخهای) در دسترس هستند. در ادامه به بررسی انواع داروی یبوست بدون نسخه، ملینها و درمانهای سریع این عارضه میپردازیم:
داروی یبوست بدون نسخه
موارد خفیف یبوست را اغلب میتوان با استفاده از داروهای OTC که ملین نامیده میشوند، درمان کرد. این داروها شامل موارد زیر است:
- داروهای ترکیبی
- تنقیه
- ملینهای محرک
- ملینهای حجیم ساز
- ملینهای اسمزی
- روان کنندهها
- نرم کنندههای مدفوع
هر نوع ملین به روش متفاوتی برای رفع یبوست عمل میکند و آنها ممکن است از نظر سرعت عملکرد و عوارض جانبی که ممکن است ایجاد کنند، متفاوت باشند. انواع اصلی ملینها در زیر ذکر شده است، هنگامی که به دنبال یک ملین OTC هستید، آشنایی با نام عمومی دارو میتواند به شما کمک کند.
داروهای ترکیبی
گاهی اوقات، دو ملین OTC مختلف در یک محصول ترکیب میشوند. اکثر محصولات ترکیبی حاوی موارد زیر هستند:
- نرم کننده مدفوع
- ملین محرک
تنقیه
تنقیه و شیاف نیاز به جذب خوراکی را دور میزند، زیرا مستقیماً در رکتوم قرار میگیرند. آنها ممکن است سریعتر از گزینههای خوراکی عمل کنند. تنقیه با مواد فعال متفاوتی انجام میشود. برخی از گزینه های OTC عبارتند از:
- Docusate (نرم کننده مدفوع)
- بیزاکودیل (محرک)
- تنقیه سدیم فسفات (اسموتیک)
- شیاف گلیسیرین (اسموتیک)
- روغن معدنی (روان کننده)
تنقیهها و شیافها به سرعت عمل میکنند و ممکن است در عرض چند دقیقه تا یک ساعت باعث اجابت مزاج شوند. در صورت نیاز به خروج از خانه یا دوری از حمام از تنقیه یا شیاف استفاده نکنید. آنها برای استفاده طولانی مدت در نظر گرفته نشدهاند.
ملینهای محرک
ملینهای محرک باعث انقباض ماهیچههای روده شده و مدفوع را به حرکت در میآورند. به طور معمول، ملینهای محرک خوراکی در عرض 6 تا 10 ساعت کار میکنند و به شرح زیر هستند:
- مایعات خوراکی
- کپسولها
- تنقیه
- شیافها
انواع ملینهای محرک عبارتند از:
- بیزاکودیل (Dulcolax)
- سنا/سنوسید (Senokot)
یکی از شایعترین عوارض ملینهای محرک، گرفتگی معده است. در واقع این محصولات بیشتر از سایر ملینها باعث ایجاد این عارضه میشوند. شما نباید از ملینهای محرک به عنوان یک درمان طولانی مدت استفاده کنید. اگر این اتفاق بیفتد، با قطع مصرف ملین، یبوست شما بدتر میشود.
ملینهای حجیم ساز
داروی یبوست حجیم ساز به عنوان مکملهای فیبر نیز شناخته میشوند. آنها با جذب مایعات بدن به داخل روده عمل میکنند تا مدفوع نرم و حجیم تر شود. این میتواند به ایجاد انقباضات عضلانی در روده کمک کند، به این معنی که ماهیچهها سفت یا منقبض میشوند و مدفوع را در روده شما هل میدهند.
ملینهای حجیم ممکن است چند روز طول بکشد تا اثر کنند، اما برای استفاده طولانی مدت بی خطر هستند. انواع ملینهای حجیم ساز عبارتند از:
- پسیلیوم (متاموسیل، کنسیل)
- پلی کربوفیل کلسیم (FiberCon)
- فیبر متیل سلولز (سیتروسل)
ملینهای حجیمساز اغلب به شکل پودر یا گرانول هستند که با آب یا مایعات دیگر مخلوط میشوند و خوراکی هستند. با این حال به شکلهای دیگری نیز وجود دارند، مانند:
- مایع
- قرصها
- بستهها
- ویفر